Кандида је гљивица која се физиолошки налази у људском организму. У малом броју се може наћи у цревима, у усној дупљи, на вагиналној слузници. Физиолошки облик кандиде може постати патоген када дође до промена у телу које погодују кандиди за разможавање . То се догађа када дође до пада имунитета, када узимамо антибиотике, током хроничних болести и уколико се неправилно хранимо- посебно храном која је презасићена шећерима.
Инфекција кандидом се клинички може манифестовати на кожи, у усној шупљини, вагинално. Код цревне кандидијазе, цандида због веома брзог размножавања брзо насељава велику површину пробавног система на чијој слузници узрокује упалу, едеме и ерозије. Дијагноза се поставља на основу клиничке слике, брисева и налаза копрокултуре. Особа може осећати хронични умор, квалитет коже је нарушен, постоје сметње у правилном функционисању дигестивног тракта, столице су измењене итд., све у зависности који систем органа је погођен.
Лечење кандиде спроводи се првенствено применом дијететског режима исхране. Лечење се може спроводити и антимикотицима (лекови који убијају гљивице), али само у случајевима када налаз столице показује јако велики број колонија. Чак и тада неопходан је хигијенско-дијететски режим исхране јер се цандида не може искоренити уколико наставимо да јој правимо погодно тло за раст и разможавање.
У дијетотерапији се препоручује храна богата биљним влакнима, маслиново уље, риба и бела меса. Треба искључити све намирнице које садрже бело брашно и шећере, чак и воће и мед на одређено време јер се кандида храни и живи од угљених хидрата. Пробиотици су такође пожељни у терапији.
Најбоље је деловати превентивно И не дозволити да обољења дође јер је кандида једна упорна гљивица која се споро лечи И лако се враћа. Здрав начин живота и првилна исхрана су главни противници кандиде! За додатне информације и план исхране најбоље је обратити се вом нутриционисти.
Бринемо о Вашем здрављу и Вашем изгледу.
Ваш Ну3 Центар
066/518-21-85 Нови Сад

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *