Prva stvar koja vam pada na pamet kada govorimo o mršavljenju jeste izbacivanje kalorija iz obroka i držanje stroge dijete. Iako je ovo delimično tačno, mnogi od nas prave greške u tom procesu. Nije baš najjasnije šta i kada treba jesti i koliko, a šta izbegavati. Tako su nastali brojni mitovi vezani za dijetu u koje većina veruje, a koji nas ustvari udaljavaju od postavljenih ciljeva. Evo onih najčešćih koji stoje na putu vašim dobrim namerama.

  1. Lagan doručak za početak

Niskokaloričan prvi obrok u toku dana može da uspori metabolizam i izazove određene hormonalne promene koje ugrožavaju proces mršavljenja. Ukoliko pojedete vrlo malo za doručak kasnije može da se desi i da pregladnite i da se za sledeći obrok prejedete. Pravilan doručak je vrlo bitan za energiju u toku dana i to je vreme kada naš organizam najbolje metaboliše energiju i ne pretvara je u masti.

  • Unosimo samo jednu grupu namirnica

Vašem organizmu je potrebna izbalansirana ishrana da bi mogao pravilno da funkcioniše. Važno je ne gladovati i organizmu obezbediti osnovnu količinu ugljenih hidrata, proteina i masti. Ako ne poštujemo ovo pravilo veoma verovatno će doći do čuvenog jo-jo efekta nakon prestanka dijete.

  • Ne primenjujete kontrolu porcija

Jedete ili premale ili prevelike porcije!

  • Jedete rano, a odlazite na spavanje kasno

U ovom slučaju vi odlazite u krevet gladni, vaš metabolizam se usporava kako bi sačuvao energiju za osnovne funkcije i na taj način se proces mršavljenja usporava ili čak dobijate na mastima, a gubite mišićnu masu!

  • Izbacujete svu hranu između obroka, čak i onda kada ste užasno gladni

Kada jedete pravilno ne bi trebalo da dođe do gladi između obroka. Međutim, ukoliko iz nekog razloga do toga dođe bolje je uzeti određenu zdravu užinu nego trpeti glad jer je važno da vam metabolizam funkcioniše prvilno u toku celog dana što je između ostalog povezano i sa nivoom šećera u krvi. Vaš nutricionista će vam na osnovu vašeg stanja napraviti plan koji uključuje i zdrave užine u određenim situacijama.

  • Ne pijete dovoljno vode

Umesto vode pijete razne smutije i ceđene sokove od voća ili povrća. Ovi napici ne mogu da zamene vodu i njena jedinstvena i zdrava dejstva na organizam plus dovode do povećanog unosa kalorija pogotovo što su procesom obrade voća ili povrća iskidana i uništena vlakna koja utiču na održavanje dorog nivoa šećera u krvi.

  • Jedete samo namirnice sa malo kalorija

Ovde je ponovo reč o usporavanju metabolizma i eventualnom jo-jo efektu.

  • Vežbate previše, a jedete premalo

Ovo možda zvuči neverovatno, ali suština zdravog i uspešnog mršavljenja i što je još važnije održavanja postignute težine leži u balansu i postojanosti. Ako drastično smanjite kalorije, a izložite se intezivnom i preteranom vežbanju, samo ćete usporiti metabolizam i proces mršavljenja. U umerenosi je ključ!

Vaš Nu3 Centar za ishranu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *