Anemija (malokrvnost) se javlja kao posledica pojačanog gubitka krvi i smanjene proizvodnje i prekomernog uništavanja eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Razlozi mogu biti razni poremećaji, urođeni (na nivou gena) ili stečeni. Postoje i blaži oblici ovog poremećaja (koji se npr.često pojavljuju kod žena) i oni se manifestuju kroz umor, slabost, iscrpljenost, glavobolje, vrtoglavice, bledilo itd.

U izgradnji hemoglobina i eritrocita učestvuju hranljive materije iz hrane, pa je hrana bogata gvožđem glavna u lečenju i prevenciji anemije. Ustaljeno je mišljenje da crvena mesa, džigerica, jaja u sebi imaju najviše gvoždja, medjutim to nije sasvim tačno. Ove namirnice zaista jesu bogate gvoždjem, ali mnoga biljna hrana je takodje odličan izbor gvoždja tako da ishrana ne mora da se bazira isključivo na životinjskim proteinima. Na listi su mahunarke, cvekla, peršun, paprika, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi.

Zajedno sa gvoždjem neophodno je unositi i vitamin C jer on pospešuje njegovu apsorpciju. Možete ga pronaći u grejpu, kiviju, limunu, borovnici, kiselom kupusu, paprici, peršunu…

Namirnice koje treba izbegavati su one koje sadrže tanin jer on ometa apsorpciju gvoždja (kafa, crni čaj, gazirana pića). Takođe, ukoliko uzimate neke lekove trebalo bi da se posavetujete sa nutricionistom oko konzumacije grejpa jer on može stpiti u interakciju sa lekovima.

Nutricionista vam pored plana ishrane može prepisati i suplemente koji će pomoći u lečenju anemije. To su uglavnom preparati gvođa u kombinaciji sa vitaminom C. Medjutim, mnogi od ovih preparata mogu izazvati nuspojave, kao što su npr.digestivne smetnje, mučnina, dijareja itd.,pa je najbolje prvenstveno krenuti od promene navika u ishrani. Navešćemo neke od biljaka koje pomažu da se popravi krvna slika i hemoglobin:

  1. Napitak od klica lucerke (alfalfa) osvežava i podiže nivo energije.
  2. Maslačak, pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, snižava holesterol.
  3. Kopriva smiruje upale i pomaže detoksikaciju organizma.
  4. Gujina trava „čisti“ jetru.
  5. Divizma deluje protivupalno, antimikrobno i regenerativno zbog visokog sadržaja antioksidanasa.
  6. Maline su bogate C vitaminom i glavni „čistač“ krvnih sudova.

Naša preporuka je da ukoliko imate neke od simptoma anemije ili već imate dijagnostikovanu anemiju posetite odabranog nutricionistu kako bi vam odredio plan ishrane i suplementacije i pomogao vam sa vašim stanjem. Nije dobro na svoju ruku uzimati suplemente, pa čak ni neke biljne namirnice, jer mogu imati negativan uticaj na organizam. Npr.lucerka se ne preporučuje kod autoimunih bolesti. Svako je individua za sebe i prema tome mu se i određuje plan ishrane. Takođe, intolerancije na hranu mogu ometati apsorpciju gvožđa pa je poželjno uraditi i test intolerancije kako bi eliminisali sve negativne činioce iz ishrane i načina života.

Mislimo na Vas!

Vaš Nu3 Centar za ishranu, Novi Sad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *