Autofagija nije nov pojam, ali je u poslednje vreme postala veoma popularna i kao tema i kao način ishrane kojim se postiže željena telesna asa, odnosno skida višak kilograma i kojim se mogu regulisati odredjene zdravstvene smetnje.

Jedno od pitanja, kada je autofagija u pitanju, jeste da li je ona zaista tako delotvorna i za koga bi imala benefite, a za koga ne i da li bi čak mogla i da napravi odredjene probleme u organizmu kod različitih ljudi.

Autofagija je proces kojim ćelije razgradjuju i recikliraju svoje neželjene komponente i time obezbedjuju energiju i regeneraciju organizma.Ovaj proces bi trebalo da se aktivira ukoliko šesnaest sati dnevno ne uziate hranu, a uzimate hranu u okviru od osam časova u toku dana. Medjutim kako smo svi individue za ebe, nečijem telu je potreban duži period (više dana) kako bi „uključilo“ proces autofagije, a neko je postigne nakon jednog dana na ovom režimu. To naravno ne znači da je jedan dan dovolja, već se autofagija sporvodi duži niz dana, sa eventualnim pauzama.

Benefiti autofagije se pripisuju usporenom starenju detoksikaciji, borbi protiv odredjenih neurodegenerativnih bolesti kao što je npr.Alchajmer, borbi protiv upala i odredjenih vrsta kancera. Naravno, tu je i regulacija telesne mase.

Ono što je bitno napomenuti jeste da odredjene populacione grupe nisu dobri kandidati za sprovodjenje autofagije. To su pre svega deca u razvoju, trudnice i dojilje, starija populacija i oni koji boluju od hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa jedan i kardiovaskularne bolesti.

Vrlo je bitno ne samo gladovanje već i izbor hrane koju unosimo u okviru tih osam sati u kojima jedemo. Te namirnice moraju biti kvalitetne i zadovoljniti osnovne nutritivne zahteve tela inače možemo sebi pre napraviti problem nego korist.

Ono što mnogi zaborave da napomenu, a veoma je važno, jeste i to šta i kako ćemo jesti kada prekinemo sa autofagijom i vratimo se na stari režim ishrane. Tranzicija nikako ne sme biti nagla jer telo može da se „šokira“ i da dodje do odredjenih digestivnih i metaboličkih problema. Tranzicija bi trebalo da bude postepena i pravilno isplanirana.

Savet je uvek sledeći-ukoliko niste zdravi, pre bilo kakvih radikalnih promena u režimu ishrane obratite se nutricionisti dijetetičaru, tj.stručnom licu. U Nu3 Centru u Novom Sadu imali smo pozitivnih iskustava sa pacijentima na autofagiji, a takodje je bilo i onih kojima ona nije preporučljiva. U svakom slučaju individualan režim ishrane je ključan za dobro zdravlje i ciljanu telesnu težinu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *