Biljke su uvek bile visoko cenjene u medicini, posebno u starim vremenima kada lekovi nisu postojali ili kada su bili teško dostupni. Mnogi suplementi, napitci, kreme ali i lekovi i danas kao aktivnu i glavnu supstancu sadrže biljke te je njohova moć neopsoriva.

Biljke možemo nazvati i lekovima iz božije apoteke.

Osim u ishrani, najčešće biljke koristimo u vidu napitaka, tj.čajeva. Dijapazon je širok, od čajeva za ublažavanje kašlja, preko čajeva za urinarne infekcije, digestivne probleme, za smirenje, pa sve do čajeva za glavobolje i tako dalje. Nutricionista dijetetičar iz Nu3 Centra (Novi Sad) često uz plan ishrane prepisuje i odredjene čajeve koji detoksikuju telo ili npr.suzbijaju želju za slatkišima.

U dijetetici se čajevi često koriste kao podrška pri mršavljenju i za detoks organizma. Bitno je samo napomenuti da čajevi nisu primarno sredstvo za mršavljenje (svi proizvodi koji tvrde suprotno ili ne govore istinu ili u mešavini imaju nešto što može biti opasno za zdravlje), ali mogu biti odlična podrška.

U ovom tekstu ćemo Vam otkriti par trikova za kada preterate sa odredjenom hranom, tj.kojim čajem možete ublažiti posledice. Medjutim imajte na umu da zdravu i umerenu ishranu ne može zameniti ni jedan čaj ni napitak.

Čaj protiv želje za slatkišima je čaj od cimeta.

Ako ste preterali sa masnoćama zeleni čaj je pravi izbor.

Čaj od kamilice ublažava posledice gaziranih napitaka.

Ukoliko ste preterali sa testom čaj od djumbira može ublažiti tegobe.

Mnogi drugi čajevi i tinkture dostupni su jelovnicima ishrane koje pravimo u Centru.

Medjutim, kako smo i napomenuli na početku, ništa ne može zameniti zdravu ishranu ili poništiti potpuno efekat onoga što ste već unelu u organizam.

Mislimo na Vaše zdravlje, Nu3 Centar Novi Sad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *