Kada se spomene goveđi želatin verovatno prvo pomislite na gustin i njegovu kulinarsku upotrebu. Međutim, goveđi želatin je mnogo vise od toga i može se pronaći u raznim oblicima, kao i suplementima.


Goveđi želatin dobija se preradom vezivnog tkiva krupne, rogate stoke koja se hrani najkvalitetnijom hranom. Prerađuju se uglavnom kosti, hrskavice i tetive, a suština je u dobijanju kolagena u njegovo najčistijem obliku.


Pored upotrebe u kulinarstvu, goveđi želatin je dobio primenu i u farmaceutskoj industriji, kozmetologiji i medicini. Njegove prednosti su brojne a najčešće se koristi za obnavljanje hrskavice kod osteoporoze, reumatoidnog artritisa, sportskih povreda itd. Takođe, koristan je za probavni i imuni sistem.


Ono čime ćemo se mi najviše pozabaviti jeste upotreba goveđeg kolagena u dijetetske svrhe, za redukovanje celulita i za vitalnost i elastičnost kože. Goveđi želatin se sastoji iz aminokiselina u kojima prednjači glicin, a zatim prolin i hidroksiprolin sa svojim velikim značajem za oporavak i obnovu vezivnog tkiva. Ove aminokiseline su neesencijalne, što znači da se ne mogu sintetisati u organizmu nego se moraju unositi putem hrane ili suplmenata. Otuda još jedan veliki značaj goveđeg želatina. Pored ovih neesencijalnih aminokiselina želatin sadrži i vitamin D i kalcijum.
Upravo zbog svog sastava goveđi kolagen je odličan saveznik pri mršavljenju i zatezanju kože. Nedostatak kolagena smanjuje elastičnost, prokrvljenost i hidriranost kože i potkožnih tkiva, dovodi do nakupljanja toksina, stvaranje bora i celulita.


Takođe s obzirom na svoj visokoproteinski sastav može pomoći u smanjenju apetita i želje za slatkom hranom. Želatin će vam, ukoliko ga pravilno koristite, ubrzati metabolizam, pomoći u detoksikaciji jetre, podstići i poboljšati rad probavnog trakta što je veoma važno za uspešan gubitak kilograma. Aminokiseline koje se nalaze u njegovom sastavu imaju sposonost regulisanja metabolizma, održavanja adekvatne mišićne mase i sprečavanja abdominalne gojaznosti regulacijom nivoa glukoze u krvi.


Goveđi kolagen se na tržištu može naći u najrazličitijim oblicima, od goveđeg želatina (gustina) pa sve do vrhunskih suplemenata koji se prodaju u apotekama. Vrlo je važna njegova umerena i pravilna upotreba da bi se postigli željeni efekti, a neželjeni se izbegli u potpunosti. Za tako nešto pustite da se pobrine vaš lekar ili nutricionista pri kreiranju individualne suplementacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *