Insulinska rezistencija je stanje u kom ćelije postaju rezistentne (gube osetljivost) na insulin i dolazi do slabljenja perifernog dejstva insulina čiji je glavni zadatak da olakša prelazak šećera u ciljana tkiva (jetru, mišiće itd). Ovo stanje se takođe naziva i preddijabetično stanje, iz čijeg naziva se može zaključiti da vrlo lako može doći i do oboljevanja od dijabeta tipa II ukoliko se nešto ne preduzme.


Simtomi i efekti neadekvatnog inslinskog odgovora se dele na kratkoročne i dugoročne. Da bi se ostvario adekvatan odgovor na insulin kod insulinske rezistencije dolazi do pojačanog lučenja insulina iz pankreasa. Posledica toga je hiperinsulinemija, a zatim brz pad šećera u krvi, tj.nastanak hipoglikemije. Tada se javljaju kratkoročne posledice kao što su slabost, drhtavica, ponovni osećaj gladi i žudnja za ugljenim hidratima nakon čije konzumacije se stanje dodatno pogoršava.


Dugoročne posledice su gojenje, sindrom policističnih jajnika kod žena, povišen holesterol i trigliceridi u krvi, poremećaj u radu štitne žlezde i na posletku dijabetes tipa II. Ukoliko ste često gladni ili pak držite razne dijete, a jako teško mršavite trebali bi ozbiljno razmotriti mogućnost postojanja insulinske rezistetncije. Iako žene teže podnose insulinsku rezistenciju jer može doći do teških poremećaja ciklusa, nemogućnosti začeća itd., muškarci su takođe vrlo ugroženi jer baš zato što im simptomi nisu jako izraženi oni se kasnije obraćaju za pomoć lekaru ili nutricionisti i zato imaju veće mogućnosti da obole od dijabetesa tipa II.


U našim ordinacijama u Novom Sadu i Rumi rade nutricionisti-dijetetičari koji će vrlo lako prepoznati probleme sa insulinskom rezistencijom i uputiti vas na dalje analize kako bi se zasigurno utvrdilo o čemu je reč. Ne oklevajte da potražite pomoć na vreme. Ishrana bogata ugljenim hidratima, industrijski prerađena i brza hrana su savremeni rizici za nastanak insulinske rezitencije. Svet nikada nije brojao toliko ljudi sa ovim sindromom kao danas. Prva linija odbrane je adekvatna ishrana, a zatim i medikamentna terapija ukoliko je neophodno.

Ako vam se svideo post podelite sa prijateljima :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *