Hrana za poboljšanje plodnosti kod žena

„Ono sam što jedem“ glasi čuvena i najviše upotrebljavana izreka u vezi sa zdravom ishranom, odmah do čuvene Hipokratove „neka ti hrana bude lek, a lek neka ti bude hrana“!

Stoga, jasno je da ono što jedemo utiče umnogome na naše zdravlje. Isto je i sa plodnošću. Ono što jedemo može značajno unaprediti kvalitet našeg reproduktivnog sistema, odnosno kvalitet jajne ćelije kao i učestalost ovulacija, kao i sposobnost materice da oplodjenu jajnu ćeliju usadi u svoj dobro pripremljen endometrijum.

Za poboljšanje plodnosti savetuje se generalno zdrava ishrana koja se savetuje i za ostale zdravstvene benefite – biti uobročen, odnosno jesti 3 do 5 obroka na dan, hidrirati se, birati zdravije namirnice i pravilno ih obradjivati (bez prženja, pohovanja i sl.)…

Medjutim, s obzirom da su to opšta pravila koja svi manje više znamo, šta je to što ishrana za poboljšanje plodnosti kod žena podrazumeva a da je bitno naglasiti, tj.koje su to namirnice koje se preporučuju malo više ili malo manje u odnosu na generalno zdravu ishranu? To je ono na šta će Vam u ovom tekstu odgovoriti nutricionista-dijetetičar iz Nu3 Centra Novi Sad (nutri centar Novi Sad).

Pre nego što krenemo, bitno je napomenuti da je plan ishrane individualan i da neke od namirnica koje se nadju u jelovniku za plodnost jedne osobe jelovnik za plodnost druge osobe možda neće sadržati jer je ta osoba intoleranta na neku od namirnica i tako dalje. Primeri koji slede su uopšteni primeri, a za samo Vaš jelovnik potrebno je da se javite dijetetičaru (dijetetičar Novi Sad).

Prvo što izdvaja ishranu za plodnost žene od „obične“zdrave ishrane jeste količina zdravih masti i ulja. Kod ove ishrane poželjno je malo povećati količinu pomenutih masti jer su zdrave masti veoma bitne kao prekursor hormona. To znači da u ishranu ubacimo semenke, uljarice, masnije ribe kao što je losos, orašaste plodove, avokado. Naravno ne bi trebalo preterati sa istima. Za pečenje ili drugu termičku obradu veoma je poželjno korisiti maslinovo ulje ali i kokosovo ulje u jelima sa kojima se „slaže“.

Količina ugljenih hidrata bi trebalo da bude smanjena, ali ne na uštrb zdravih žitarica i voća, već na uštrb nepoželjih šećera kao što su industrijski šećeri iz slatkiša. Kada je u pitanju voće grejp je veoma dobar za plodnost, kao i svo voće koje sadrži visoke vrednosti C vitamina.

Povrće koje sadrži visoke doze vitamina C, gvoždja kao i folne kiseline takodje je hrana koja treba da se nadje na vašoj trpezi (spanać, cvekla, paprike, zeleno lisnato povrće…).

Ono što bi zasigurno trebalo iskljućiti ili barem ograničiti jeste unos alkohola i kofeina. Takodje, loše masti kao što su masti iz industrijski preradjenih suhomesnatih proizvoda, masti iz slatkiša ili biljnih sireva i sl.

Šećer u krvi je jedna od stvari direktno povezana sa plodnošću odnosno sa ovulacijom pa je veoma bitno ishranu prilagoditi tako da šećer držimo u normalnim okvirima (ali to ne znači da žene koje imaju dijabetes ne mogu ostati u drzgom stanju, samo kao što je već napomenuto, potrebo je napraviti individualni plan ishrane).

Ukoliko imate problem ili jednostavno želite zdravije da se hranite javite nam se u Nu3 Centar (nuti centar) putem emaila ili telefona kako bi zakazali svoje termin kod nutricioniste i kako bi zajedno izradili individualni plan ishrane baš za Vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *