Nivo glukoze (kod zdravih osoba) u krvi raste i opada u toku dana u zavisnosti od obroka, izbora hrane, fizičke aktivnosti ali i u zavisnosti od stresa, naspavanosti/nenaspavanosti, hormonskih promena (pogotovo kod žena)…

U zavisnosti od navedenih faktora dešava se da imamo želju za slatkim nairnicama. U određenoj meri to je sasvim normalno I uvek treba sebi priuštiti određenu slatku, a zdravu užinu, ali nekada se desi da je želja za slatkim prekomerna i nezdrava.

Kada ste u iskušenju da pojedete prekomernu količinu slatkiša/dezerta pokušajte da primenite ovih nekoliko trikova koji će vam pomoći.

  1. Raspored obroka je uvek na prvom mestu. Ukoliko jedete tri glavna obroka i jednu užinu između ručka i večere i ne dozvoljavate sebi da pregladnite ili jedete jednom ili dva puta na dan, želja za slatkišima će se sama od sebe smanjiti jer će nivoi glukoze u krvi biti ujednačeni tokom dana.
  2. Naspavajte se. Kada ste umorni organizam ima potrebu za prostim ugljenim hidratima jer mu oni odmah daju energiju. Najveći problem je što ta energija kratko traje jer što se brže šećer u krvi podnigne toliko brzo će njegov nivo i opasti pa ćete nakon toga opet imati želju za slatkišima i tako ući u začarani krug.
  3. Izađite na sunce ili radite nešto što vas usrećuje. Često nam se jede nešto slatko kada so neraspoloženi i tužni. Razlog je to što ugljeni hidrati podstiču oslobađanje hormona sreće u mozgu i čine da se odmah osećate bolje. Da bi ste na zdrav način podigli oslobađanje pomenutog hormona izađite na sunce, prošetajte ili ako je vreme loše radite nešto što vas usrećuje i opušta.
  4. Uposlite mozak. Kada se javi želja za slatkim pokušajte da 20tak minuta radite nešto što će vam zaposliti mozak i ruke i velike su šanse da ćete zaboraviti na šećer.
  5. Okružite se mirisom vanile. Stdija jedne londonske bolnice je pokazala da flaster sa irisom vanile na ruci pacijenta značajno smanjuje želju za slatkišima.
  6. Uzimajte hranu bogatu hromom. Ponekad nedostatak ovog minerala može da utiče na prekomernu želju za slatkišima jer on (između ostalih minerala i hormona) pomaže da nivo šećera u krvi bude stabilan. Namirnice koje sadrže hrom su brokoli, pečurke, grožđe, integralne žitarice…
  7. I naravno najvažnije-kada jedete slatko neka to budu zdravi dezerti. Prvenstveno tu je voće, ali prednost ima ono sa manjim glikemijskim indeksom. Zatim koštunjavo voće, voćni jogurti sa manjim postotkom masti, zdrava čokolada sa više od 50% kakaa, sutlijaš, čia puding… Nutricionista će vam u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja i sastava tela prepisati baš one slatke užine koje su dobre za vas!

Vaš Nu3 Centar za ishranu

066/518-21-85 Novi Sad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *