Sve aktuelnija je tema o namirnicama koje su prirodnog porekla, organske ili sa što manje aditiva. Ako ste pomislili da je ovo samo jedan od trendova koji dodje i prodje a u suštini nema nekog velikog smisla prevarili ste se.

Hrana koju jedemo je zaista sve zagadjenija, hemijski tretirana, skoro pa „sintetička“. Podaci pokazuju nagli porast konzumacije nezdrave i industijski preradjene hrane, a u proteklih deset godina porast je veći nego u prethodnih trideset godina.

Sve je teže pronaći zaista zdravu, organsku ili hemijski netretiranu hranu. Poenta nije da sve namirnice koje unosimo u telo budu „idealno čiste“, ali bi bilo jako dobro da se napravi balans i izbegne previše industrijski preradjena hrana.

Tema o kojon danas govorimo su KSENOESTROGENI.

Ksenoestrogeni su hemijske supstance koje ometaju pravilno funkcionisanje endokrinog sistema (sistema koji diriguje hormonima u telu), a nazivaju se i endokrini disruptori, a koje se nalaze u hrani, kao i u kozmetičkim poizvodima, plastičnim ambalažama, kućnoj hemiji.

Ovde ćemo se najviše pozabaviti ksenoestroenima u hrani.

Šta rade ksenoestrogeni?

Kao što im i samo ime kaže ove supstance imitiraju efekat estrogena u telu čineći da se nivo ovog hormona podigne preko gornje i dozvoljene granice koju telo toleriše i tako stvaraju hormonske poremećaje od kojih neki mogu biti poremećaji ciklusa kod žena, izražen predmenstrualni sindrom, prevremeni pubertet kod devojčica, ginekomastija kod muškaraca (rast grudi), opadanje kose, suva koža, poremećaj u radu nadbubrežnih žlezda, poremećaj rada jetre. Veoma je bitno napomenuti da ksenoestrogeni mogu štetno uticati na plod i na tok trudnoće ukoliko se unose u telo u velikim količinama.

Jedan od velikih izvora ksenoestrogena su i antibebi pilule (kontraceptivne pilule) koje bi s toga trebalo da se koriste samo ako je njihova upotreba apsolutno neophodna, što uglavnom nije slučaj. Iako ovo nije hrana treba ih spomenuti u ovom tekstu jer se danas previše olako prepisuju mladim ženama bez ikakvih upozorenja, što može trajno uticati na njihovo zdravlje, a postoje mnoge druge metode kontacepcije i, ukoliko su prepisane zbog hormonskog disbalansa ili policističnih jajnika, druge vrste terapije koje ciljano leče, a ne samo maskiraju problem.

Vratimo se na ishranu. Naravno da bi bilo idealno uvek kupovati organske namirnice ali, složićete se, to nije uvek moguće. Trebalo bi obratiti pažnju na meso, proizvode od mesa kao i na mleko i proizvode od mleka. Trebalo bi obratiti pažnju da ne sadže hormone i antibiotike (ne moraju biti iz organskog uzgoja, mogu biti jednostavno iz domaće proivodnje, od bake, komšinice, sa pijace ako imamo takvu mogućnost).

Voće i povrće tretirano herbicidima i pesticidima je takodje veliki izvor ksenoestrogena u hrani. Ako nismo u mogućnosti da kupimo organsko ili neprskano voće i povrće potoji način kako da ga dobro očistimo kako bi postalo prihvatljivije za konzumaciju, a o tome ćemo pisati na dnu ovog teksta.

Ambalaža u kojoj hrana dolazi je takodje bitna jer iz plastike ksenoestrogeni mogu prodreti direktno u namirnicu. Jedan od takvih najčšćih slučajeva jeste flaširana voda, pa je najbolje koristiti vodu iz česme ukoliko živimo u podnevljima u kojima je voda sa slavine ispravna za konzumaciju. Ukoliko voda sadrži kamenac možete nabaviti filtere sa aktivnim ugljem ili sličnim supstancama koje će je proćistiti.

Takodje, kada smo kod ambalaže, hranu ne bi trebalo često skladištiti u plastičnim posudama niti takve posude stavljati u mikrotalasnu pećnicu ili u mašinu za pranje sudova. Zamenite je drvenim, metalnim ili keramičkim posudjem.

Kako očistiti voće i povrće od pesticida:

  1. U rastvoru jabukovog sirćeta i vode odosa 1:3 ostavite povrće i voće da odstoji oko pola sata
  2. 1 supena kašika soka od limuna, dve kašike sode bikarbone i 2 dl vode. U rastvoru treba da odstoji takodje 30ak minuta
  3. Supena kašika morske soli i 2 dl vode, povrće i voće držati u rastvoru 30ak minuta

Ukoliko vam je potrebna veća količina rastvora jednostavno povećajte količinu sastojaka.

Nutricionista/dijetetičar je tu da vam uvek pruži što više korisnih saveta.

Dirty dozen, lista hemijski najtretiranijih namirnica:
– Spanać
– Nektarine
– Jabuke
– Breskve
– Kruške
– Višnje
– Grožđe
– Celer
– Paradajz
– Crvena slatka paprika
– Krompir
– Crvena ljuta paprika

– Jagode

Clean fifteen lista, lista najmanje prskanih namirnica:

-Kukuruz šećerac
– Avokado
– Ananas
– Kupus
– Crni luk
– Grašak
– Papaja
– Šparoge
– Mango
– Patlidžan
– Kivi
– Dinja
– Karfiol
– Grejpfrut

Mislimo na vase zdravlje! Vaš Centar za ishranu Nu3, Novi Sad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *