Gojaznost je u medicinskom šifrarniku klasifikovana pod dijagnozom E66, tj.šiframa od E65 do E 68 kao gojaznost i bolesti  prekomerne ishrane, što nam svakako ukazuje da ona zaista i jeste bolest. Problem nije kada se javlja izolovano, tada se može posmatrati kao sindrom koji nam donosi estetsku neprijatnost. Medjutim, problem je u tome što se gojaznost retko kada javlja izolovano (otuda i naziv bolesti prekomerne ishrane), tj.ona je predispozicija za različite komorbiditete (pridružene bolesti) koje nastaju baš zato što je osoba gojazna. Postoji i obrnuta situacija, kada je osoba bolesna od odredjene bolesti i ta bolest za posledicu (zbog poremećaja metabolizma do koje dovodi) ima gojaznost. Ovi slučajevi su ređi.

Kako gojaznost može dovesti do bolesti i koje su to bolesti?

Najčešće su to kardiovaskularne bolesti  do kojih dolazi zbog povišenih masnoća u krvi kao posledica nepravilne ishrane ili zbog preopterećenosti kardiovaskularnog sistema i dijabetes tipa dva (stečeni) koji nastaje takodje zbog nepravilne ishrane što za posledicu ima poremećaj u radu pankreasa. Takodje može doći do PCOS sindroma kod žena, poremećene spermogeneze kod muškaraca, poremećaja u radu štitaste žlezde, pa sve do kožnih poremećaja i problema sa zglobovima koji su preopterećeni i ne mogu da nose preveliku telesnu težinu.

Sada kada smo razjasnili da gojaznost jeste bolest, iako je mnogi ne smatraju bolešću što jeste zabluda, treba razjasniti i kako se ona leči. Naravno treba napomenuti i da nije svaka gojaznost bolest. Ukoliko neko ima par kg viška to se svakako ne može smatrati gojaznošću. Kada govorimo o pravoj gojaznosti mislimo na BMI (body mass index) koji je preko 30, a pogotovo preko 40 jedinica. Normalan BMI se kreće od 19.5 pa do 24.9. Od 25 pa sve do 29.9 još uvek se ne može smatrati gojaznošću, medjutim BMI preko 30 svakako ukazuje da nam je potrebno lečenje.

Postoji nešto što se naziva piramidom lečenja gojaznosti. Ona nam ukazuje na to kako bi gojaznost trebala da bude lečena. Na dnu piramide, kao osnova i kao najbolji način lečenja jeste promena stila života, tj.menjanje dijetetskih navika (zdrava ishrana, restriktivna ishrana) i uvodjenje određene fizičke aktivnosti. Nakon toga sledi srednji deo piramide, mnogo manji od bazičnog dela, koji ukazuje na lečenje medikamentima. Ovakvoj vrsti lečenja se pristupa veoma retko i najčešće su to ustvari medikamenti koji leče bolesti zbog kojih je došlo do gojaznosti, ali i oni se uvek kombinuju sa promenom ishrane i stila života kako bi lečenje bilo uspešno. Poslednji deo piramide, sam vrh i nešto čemu se jako, jako retko i u ekstremnim slučajevima pribegava jeste operativno lečenje gojaznosti. Ono uglavno podrazumeva operativne zahvate tzv.“smanjenja želuca“ koji mogu biti veoma rizični po zdravlje pacijenta i treba dobro izvagati prednosti i nedostatke ove metode ukolio do njenog razmatranja uopšte dođe.

Ukoliko imate problem sa telesnom težinom i smatrate da Vam je potrebna pomoć obratite se svom lekaru i/ili dijetetičaru kako bi na što zdraviji način i bez gladovanja vratili svoju težinu u normalu.

Vaš Nu3 Centar, Novi Sad

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *