Margarin predstavlja emulziju biljnih ulja i vode ili emulziju ulja i obranog mleka. Nastaje procesom hidrogenizacije što ima za posledicu vrlo visok sadržaj trans masnih kiselina u krajnjem proizvodu.
Margarin je prvobitno bio potpuno bele boje, ni nalik na neki današnji poznati namaz, pa su mu između ostalog naknadno dodali žutu boju i nekoliko drugih sastojaka za poboljšanje ukusa, te se počeo prodavati ljudima kao jeftina zamena za maslac.
Margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrednost, međutim konzumiranje margarina povećava rizik od mnogobrojnih bolesti. S obzirom da ima veoma visok sadržaj masnih kiselina, njegovo redovno konzumiranje utrostručuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Margarin povećava ukupan holesterol i LDL holesterol (poznatiji kao loš holesterol), a smanjuje HDL, poznatiji kao dobar holesterol. Takođe smanjuje opšti imunitet organizma. Margarin petostruko povećava rizik od tumora probavnih organa.
Ranije su margarin kao i mnoge druge slične proizvode, npr. suncokretovo ulje, reklamirali kao zdrave zamene za masti zivotinjskog porekla, što je bilo veoma pogešno. Nažalost i do danas se umnogome zadržalo slično misljenje, što može biti veoma štetno po zdravlje. Biljne masti mogu biti zdrave u zavisnosti od načina na koji se koriste (o tom ćemo opširnije u drugom artiklu), ali margarin nije zdrav za konzumiranje na koji god se način koristio. Protiv ovakvog pogrešnog korišćenja trans masti se danas bore mnogi ugledni lekari i nutricionisti, izmedju ostalog i popularna hrono ishrana za koju su mnogi čuli. Vrlo je važno podići svest ljudi o tome i izmeniti ukorenjeno misljenje o margarinu kao zdravoj namirnici, pogotovo zbog ishane dece i zdravstveno ugroženih.
Da biste zaista videli razliku između maslaca koji je prirodni proizvod od mlečne masti i veštačkog margarina možete i sami napraviti sledeći eksperiment: kupite manje pakovanje margarina i maslaca i ostavite ih otvorene u špajzu ili na nekom neosunčanom mestu. Nakon tri do četiri dana videćete nekoliko zanimljivih pojedinosti. Nijedna muva , pa čak ni one dosadne sitne mušice neće ni prići margarinu. Margarin se neće pokvariti ni promeniti miris jer nema dovoljno prirodnih, nutritivno vrednih sastojaka.

Takođe možete proveriti “čistoću” maslaca, odnosno proveriti da li je za njegovo pravljenje ipak korišćena biljna mast. U malu posudicu sipajte malo hlorovodonične (sone) kiseline i prstohvat šećera I tome dodajte kafenu kašičicu istopljenog maslaca koji želite da testirate. Dobro izmešajte. Nakon pet minuta, ako se pojavila crvena boja, znaćete da taj maslac ipak sadrži biljno ulje.
Zbog svega ovoga treba u potpunosti izbaciti margarin iz ishrane i umesto njega koristiti mnogo zdraviju namirnicu- maslac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *