U literaturi, medijima i raznim savetima koje slušamo a koji su vezani za ishranu uglavnom preovladavaju informacije o tome koja hrana je nezdrava, šta treba izbegavati i koje namirnice nije dobro kombinovati izmedju sebe.

Tu je npr. voće za koje se savetuje da se ne kombinuje sa većinom ostale hrane, zatim jaja i mlečni proizvodi koji u kombinaciji utiču loše na varenje itd.

Medjutim, jako malo informacija imamo o tome koje namirnice treba kombinovati kako bi supstance iz jedne delovale na supstance iz druge i kako bi na taj način maksimalno iskoristili njihov potencijal.

Iako ste možda navikli da tekstovi Nu3 Centra (nutricentar) budu opširni jer naš dijetetičar tj.nutricionista nutricionista Novi Sad) voli sve da objasni do detalja, danas Vam predtavljamo jedan kraći, ali značajan tekst o zdravoj ishrani i kombinaciji namirnica.

Hrana koju je poželjno kombinovati (dobre kombinacije hrane):

  1. Paradajz i avokado-zdrave nezasićene masti iz avokada pojačavaju efekat likopena iz paradajza (jedan od efekata likopena je prevencija kancera) i do četiri puta.
  2. Kelj/spanać/blitva i limun-vitamin C iz limuna podstiče telo na bolju apsorpciju gvoždja iz kelja
  3. Jabuka i crna čokolada-antiinflamatorni agensi iz jabuke i moćni antioksidanti iz čokolade čine odličnu i ukusnu kombinaciju protiv kardiovaskularnih bolesti kao i formiranja tromba.
  4. Rotkvica i leblebija-leblebija je bogata B6 vitaminom koji pomaže telu da bolje apsorbuje magnezijum iz rotkvice.
  5. Limun i zeleni čaj-dodatak limuna u čaj pomaže telu da bolje apsorbuje antioksidante iz njega. Antioksidansi iz zelenog čaja nazivaju se  i katehini i oni štite ćelije da se ne oštete od dejstva slobodnih radikala

Mislimo na Vaše zdravlje! Vaš Nu3 Centar Novi Sad

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *