Probiotici su veoma važan element naše ishrane, našeg imunog sistema i digestivnog zdravlja. Međutim, često dolazi do zabune i do mešanja termina „probiotici“ i „prebiotici“. U vom tekstu ćemo otkriti glavnu razliku i mehanizam delovanja na ljudski organizam, benefite i pravilan način konzuiranja probiotika i prebiotika.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji primenjeni na adekvatan način i u adekvatnoj količini imaju povoljne efekte na zdravlje čoveka. Oni pomažu u uspostavljanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u crevima čija mikroflora se može lako poremetiti raznim bolestima i stanjima kao što su stres, pušenje, konzumacija alkohola, nepravilna ishrana, uzimanjem lekova kao što su antibiotici i naravno bolestima digestivnog trakta, pa čak i korišćenjem neadekvatnih sredstava za ličnu higijenu… Probiotici u nekoj meri sprečavaju stvaranje toksičnih supstanci i rast manje poželjnih vrsta bakterija. Oni obnavljaju sluznicu creva i mogu se koristiti preventivno, ali i terapija za lečenje crevnih infekcija, dijareje i zatvora, alergija, mokračnih infekcija, pada imuniteta itd.

U hrani se mogu pronaći u kiselo mlečnim proizvodima, kiselom kupusu, kombuhi, kvascu…

Prebiotici sa druge strane nisu živi mikroorganizmi već vlakna koja potpomažu rast „dobrih“ probiotskih bakterija u crevima i spadaju u oligosaharide. Jedan od prebiotika je npr.inulin koji se često pominje u poslednje vreme. Oni deluju uglavnom u debelom crevu, dok se probiotici vare i u želucu i u crevima. Mogu se pronaći u korenu cikorije, luku, mahunarkama, bananama, bobičavom voću, ovsu.

Kombinacijom probiotika i prebiotika dobijamo simbiotike, koji mogu da pruže odličnu potporu našem digestivnom traktu ukoliko se pravilno kombinuju.

Zašto je važno uzeti pravi probiotik (tj.zašto nisu svi probiotici isti)?

  • Za dijareju izazvanu korišnjem antibiotika ili usled akutne crevne infekcij korisni su probiotici iz roda Sacharomices Bulardi.
  • U slučaju intolerancije na laktozu dobre su bakterije Lactobacillus Bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
  • U slučaju crevnih infekcija kod beba treba primeniti probiotike iz roda Lactobacillus Rhamnosus.

U principu, kada probiotik koristite kao prevenciju preparat možete izabrati sami, ali ukoliko imate neki zdravstveni problem najbolje je obratiti se lakaru ili nutricionisti.

Ostanite zdravi, Vaš Nu3 Centar Novi Sad.

Ako vam se svideo post podelite sa prijateljima :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *