Probiotici su veoma važan element naše ishrane, našeg imunog sistema i digestivnog zdravlja. Međutim, često dolazi do zabune i do mešanja termina „probiotici“ i „prebiotici“. U vom tekstu ćemo otkriti glavnu razliku i mehanizam delovanja na ljudski organizam, benefite i pravilan način konzuiranja probiotika i prebiotika.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji primenjeni na adekvatan način i u adekvatnoj količini imaju povoljne efekte na zdravlje čoveka. Oni pomažu u uspostavljanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u crevima čija mikroflora se može lako poremetiti raznim bolestima i stanjima kao što su stres, pušenje, konzumacija alkohola, nepravilna ishrana, uzimanjem lekova kao što su antibiotici i naravno bolestima digestivnog trakta, pa čak i korišćenjem neadekvatnih sredstava za ličnu higijenu… Probiotici u nekoj meri sprečavaju stvaranje toksičnih supstanci i rast manje poželjnih vrsta bakterija. Oni obnavljaju sluznicu creva i mogu se koristiti preventivno, ali i terapija za lečenje crevnih infekcija, dijareje i zatvora, alergija, mokračnih infekcija, pada imuniteta itd.

U hrani se mogu pronaći u kiselo mlečnim proizvodima, kiselom kupusu, kombuhi, kvascu…

Prebiotici sa druge strane nisu živi mikroorganizmi već vlakna koja potpomažu rast „dobrih“ probiotskih bakterija u crevima i spadaju u oligosaharide. Jedan od prebiotika je npr.inulin koji se često pominje u poslednje vreme. Oni deluju uglavnom u debelom crevu, dok se probiotici vare i u želucu i u crevima. Mogu se pronaći u korenu cikorije, luku, mahunarkama, bananama, bobičavom voću, ovsu.

Kombinacijom probiotika i prebiotika dobijamo simbiotike, koji mogu da pruže odličnu potporu našem digestivnom traktu ukoliko se pravilno kombinuju.

Zašto je važno uzeti pravi probiotik (tj.zašto nisu svi probiotici isti)?

  • Za dijareju izazvanu korišnjem antibiotika ili usled akutne crevne infekcij korisni su probiotici iz roda Sacharomices Bulardi.
  • U slučaju intolerancije na laktozu dobre su bakterije Lactobacillus Bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
  • U slučaju crevnih infekcija kod beba treba primeniti probiotike iz roda Lactobacillus Rhamnosus.

U principu, kada probiotik koristite kao prevenciju preparat možete izabrati sami, ali ukoliko imate neki zdravstveni problem najbolje je obratiti se lakaru ili nutricionisti.

Ostanite zdravi, Vaš Nu3 Centar Novi Sad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *