Mnogi od vas se pitaju šta je i kako funkcioniše test intolerancije na namirnice. U ovom tekstu ćemo na jednostavan i kratak način pokušati da obrazložimo ta pitanja i ostale činjenice koje se tiču testiranja.

Prvo treba razumeti razliku između intolerancije na hranu i alergije na hranu. Alergija na hranu može imati hroničan, blaži tok (ukoliko je alergija blaga i ikoliko konstantno unosimo namirnice na koje smo alergični, a nismo toga ni svesni) i može imati akutan, dramatičniji tok koji se može završiti čak i anafilaktičkom reakcijom koja može biti opasna po život. Alergija je zasnovana na principu antigen-antitelo, što bi uprošteno značilo da kada konzumiramo ono na šta smo alergični naš organizam proizvodi antitela kako bi se odbranio od te supstance i tada dolazi do niza pratećih simptoma koji su ustvari simptomi alergije.

Kada je intolerancija u pitanju ne dolazi do stvaranja antitela i do simptoma kao kod alergijske reakcije (ali se mogu javiti blagi simptomi slični alergiji). Intolerancija je stanje u kom našem organizmu, na ćelijskom i biohemijskom nivou određene namirnice „ne prijaju“. Ukoliko se takve namirnice unose često i frekventno može doći do raznih metaboličkih simptoma koji mogu u manjoj ili većoj meri uticati na naš svakodnevni život.

Ti simptomi mogu biti:

  • Umor, malaksalost, nedostatak energije
  • Sekrecija iz nosa, glavobolje, migrene
  • Mršavljenje i nemogućnost dobijanja na kilaži
  • I sa druge strane nemogućnost (sporo, otežano) gubljenje kilograma
  • Gastrointestinalni problemi (nadimanje, gasovi, bolovi u stomaku i želucu, povišen ili smanjen želudačni aciditet)
  • Promene na koži (akne, bubuljice, suva ili masna koža)

Intolerancija može biti stečena ili urođena. To nije moguće odrediti prilikom bilo kog testa ali je moguće pratiti promene u intolerancijama. Stečena intolerancija može da nastane nakon forsiranja određenih namirnica i obično nestaje u periodu od 3-6 meseci koliko je i potrebno ograničiti ili prekinuti unos namirnica na koje smo intolerantni kako bi se telo „isčistilo“. Ukoliko i nakon tog perioda ista intolerancija postoji velika je verovatnoća da je na tu nairnicu intolerancija urođena (intolerancija na genetskom nivou).

U Nu3 Centru radimo test na 90 namirnica koje se najčešće koriste u ishrani na našim podnevljima. Test se radi bez vađenja krvi, neinvazivnom metodom bez igle po principu kvantne medicine na nemačkom aparatu marke Kindling. Vreme potrebno za testiranje je manje od 30 minuta.

Ukoliko uz navedeni test zakažete i nutricionistički pregled sa izradom individualnog plana ishrane dobićete plan koji je zasnovan na vašem zdravstvenom stanju, nutritivnom stanju i nutritivnim intolerancijama takođe.

Vaš Nu3 Centar za ishranu

Novi Sad, 066/518-21-85

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *