Hidratacija je uvek veoma važna za naš organizam, ali u letnjim danima je još važnija jer se telo znoji kako bi se rashladilo i održalo idealnu telesnu temperaturu (od 36 C do 37 C) pa može lakše da dođe do dehidratacije organizma. Takođe, bili mi toga svesni ili ne, mnogo bolje se osećamo kada smo pravilno hidrirani nego kada smo na pragu dehidratacije.

Dehidratacija, naravno, može biti blaga, ali i teška. Neki od znakova dehidratacije su žeđ, suva usta, obložen jezik, crvenilo lica, glavobolja, tamna mokraća, umor i pospanost, ubrzan rad srca, grčevi, mučnina… U letnjim mesecima uglavnom dolazi do blage dehidratacije, dok je teška hidratacija obično izazvana određenim patološkim stanjima koja su praćena dijarejom i povraćanjem i tretira se infuzijama ili rastvorima elektrolita. Upravo blaga dehidratacija je ona koju često i ne primetimo. Njeni simptomi su uglavnom žeđ, umor, glavobolja, a često i glad (zato dobro razmislite da li ste žedni kada pomislite da ste gladni, a nije vam vreme za obrok).

Jedna vrlo zanimljiva činjenica o dehidrataciji jeste da kada osećamo žeđ naše telo je već blago dehidriralo! Što znači da bi trebalo da pijemo vodu i pre nego što ožednimo!

Posledice blage dehidratacije na telo nisu dramatične ali bi svakako trebali da ostanemo hidrirani zbog svog opšteg zdravstvenog stanja, da bi imali energije u toku dana i da bi nam koža i ten izgledali lepo. Najbolje je da uvek sa sobom imamo flašicu vode i da pijuckamo tokom celog dana. Jedino vreme kada vodu ne treba piti jeste za vreme jela i 30 minuta pre i posle obroka kako ne bi ugrozili varenje i iskorištavanje hranljivih materija iz hrane.

Takođe, ne treba mešati pojam tečnosti sa vodom. Ukoliko pijemo sokove ili slično to nas neće rehidrirati. Jedino što će nas zaista rehidrirati je voda, blagi čajevi bez šećera i limunada bez šećera. Zato vam ovde na blogu ostavljamo jedan ukusan recept za limunadu, odnosno LimuNanu, koju možete piti tokom celog dana, čak i ako ste na restriktivnoj ishrani i hidrirati se uživajući u njenom ukusu!

Sastojci potrebni za LimuNanu su:

  1. 1 l vode
  2. 2-3 isceđena limuna
  3. šaka listova mente (nane)
  4. stevija po ukusu

Priprema: glavna razlika između obične limunade sa mentom i LimuNane je u tome što se listovi nane izblendaju u blenderu sa malo vode pa se pomešaju sa preostalom vodom, limunom i stevijom i na taj način je ukus mnogo lepši i intenzivniji, a i više benefita se iskoristi iz same biljke. Ovaj napitak je dobar i za imunitet jer sadrži dosta vitamina C. Uživajte!

Vaš Nu3 Centar za ishranu

Novi Sad, 066/5182185 ium List

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *