Da li je do mene ili do hormona? Da li sam gladan ili su mi samo „oči gladne“? Da li je na nervnoj bazi ili do emocija?

Sva ova pitanja postavljamo sebi kada često osećamo glad ili kada se gojimo. Odgovor nije jednostavan, ali nije mnogo ni komplikovan. U realnosti, odgovor je DA! Sve navedeno odnosno kombinacija svega navedenog utiče na to da smo gladni ili da stalno mislimo o hrani. Kod nekoga je jedna ili dve stavke od ponudjenih, a kod nekoga je sve navedeno. Šta učiniti?

Prvi i najbitniji savet jeste da potražite pomoć stručnog lica odnosno dijetetičara nutricioniste. Kod nas u Nu3 Centru u Novom Sadu možete uakazati svoj prvi termin i konsultciju kako bi otkrili uzrok i našli rešenje.

Medjutim, dok se na taj korak ne odlučite ili dok čekate svoj termin pročitajte i ostala objašnjenja o ovom fenomenu gladi i savete koji će Vam donekle biti korisni u kontrolisanju osećaj gladi.

Razlozi:

  1. Neuredan život i loša organizacija – niste uobročeni, ne spavate dovoljno, nemate odredjen ritam dana/života (rutinu)
  2. Moguće je da su Vam samo „oči gladne“ kada Van je dosadno ili jedete „na nervnoj bazi“ kako bi negativne emocije zatrpali hranom. U tom slučaju jako je bitno osvestiti problem i nakon osvešćivanja potražiti pomoć
  3. Odredjene bolesti i stanja koji još uvek nisu dovoljno eskalirali te niste svesni da imate i zdravstveni problem (Hašimoto, PCOS, preddijabetno stanje i sl.)
  4. Hormonski dosbalans (koji takodje može biti izazvan neurednim životom, stresom ili odredjenom bolešću)
  5. Poremećaj hornona gladi na koje ćemo se u tekstu malo detaljnije osvrnuti jer mnogi žele objašnjenje o tome kako oni rade i zašto ih sprečavaju u procesu mršavljenja i dijete

Kako funkcionišu hormoni gladi?

Hormon grelin – nema znalajnu ulogu u tome koju količinu hrane ćemo uneti već koliko često ćemo imati žudnju za hranom (stoga i najbitniji u ovom kolu). Da bi grelin bio stabilan neophodno je uobročiti se i unositi sve potrebne nutrijente, tj.ne izbacivati iz ishrane čitave grupe namirnica kao što su npr. ugljeni hidrati.

Hormon lepin – zadužen da nam signalizira da smo siti, tj.da je vreme da prestanemo da jedemo. Lepin nastaje u masnom tkivu te što smo gojazniji imamo ga sve više što deluje kao dobra stvar zar ne? Medjutim nije tako jer ćelije tokom vremena postaje rezistentne na leptin ukoliko ga imamo previše i na taj način osećaj sitosti dolazi kasnije umesto onda kada smo zaista fiziološki siti (grelin kasni) te na taj način unosimo sve više i više hrane baš onda kada nam je potrebna dijeta.

Iz napisanog možemo zaključiti da je lako upasti u začarani krug prejedanja ili konstantnog grickanja, a da ga nije previše teško rešiti ukoliko imamo volje.

Tu smo za Vas, Vaš Nu3 Centar Novi Sad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *