Pravilnom i zdravom ishranom se smatra raznovrsna i uravnotežena ishrana, koja ne isključuje ni jednu grupu namirnica u potpunosti, ali isključuje nezdrave vrste hrane kao što su industrijske preradjevine, prosti šećeri, hrana bogata nezdravim (zasićenim i trans) mastima i sl. Ona podrazumeva unos voća, povrća, proteina iz zdravih izvora kao što se manje masna mesa, riba i odredjeni mlečni proizvodi, ugljenih idrata iz zdravih izvora kao što su npr.žitarice i voće i zdravih masti iz ribe i iz odredjenog povrća i voća…

Ovaj trend treba poštovati tokom cele godine, a ne samo u periodima kada su nam dostupne raznovrsne namirnice. Sezonski smo veoma uslovljeni kada je dostupnost odredjene hrane sa naših podnevlja u pitanju, pa zimski period može predstavljati izazov kada je ishrana u pitanju.

Medjutim kako su nam sada i preko zime dostupne neke namirnice iz tropskih krajeva, voće koje smo koristili u sezoni treba zameniti tropskim. Odredjeno povrće možemo koristiti i iz zamrzivača, a takodje odredjena zimnica je veoma zdrava, kao npr.kiseli kupus koji je odličan izvor probiotika. Mesa i mlečni proizvodi su dostupni i u hladnijim mesecima jednako kao i u toplijim.

U hladnim mesecima je poželjan malo veći kalorisjki unos zbog termogeneze (proces proizvodje toplote u organizmu). Od vitamina, onaj koji može najviše da nam nedostaje, jeste D vitamin koji se najviše stvara pod uticajem sunčeve svetlosti, a iz hrane ga ne možemo uneti u dovoljnim količinama. Takodje, uvek poželjan vitamin je C vitamin, a od minerala cink, jer utiču na poboljšanje imuniteta koji u zimskim mesecima može da opadne.

U zimskom periodu često pravimo greške u ishrani pa treba obratiti pažnju na pre svega na nezdrave masti i na proste šećere, jer često se dešava, baš zbog sezoskog nedostatka odredjenih namirnica i povećanog kalorijskog unosa, da ljudi preteruju sa masnim mesima i mesnim preradjevinama kao i sa slatkišima, tortama, kolačima koji sadrže nezdrave šećere i masti.

Nu3 Centar Vam poklanja jednodnevni promer jelovnika za zdravu odraslu osobu tokom zimskog perioda:

  • Doručak: integralni beskvasni hleb, omlet sa povrćem (luk, šargarepa) i čaj
  • Ručak: Pardajz čorba bez zaprške, riba sa grila, integralni pirinač sa povrćem
  • Užina: naradža
  • Večera: salata obrok- , mix zelenih salata, šargarepe, mladog sira i domaćih krutona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *