Povezanost gojaznosti sa neplodnošću kod žena

Kod nas i u svetu gojaznost postaje sve veći i češći problem. Istraživanja pokazuju da je stopa gojaznosti naglo porasla u proteklih 20tak godina na globalnom nivou. Krivac za to je sve sedaterniji stil života, hroničan stres koji nam moderno doba nameće i industrijski prerađena hrana koja sve više zamenjuje zdravu, neprerađenu hranu.

Uzroci gojaznosti mogu takođe biti i određena metabolička stanja i oboljenja, ali i ona nastaju umnogome zbog nezdravog načina života i nepravilne ishrane pa tako nastaje jedan „začarani krug“ koji možemo pobediti samo istrajnošću i promenama načina života i ishrane.

Gojaznost nije samo estetski problem. U medicini se smatra bolešću i ima čak i svoju šifru, E66, kao i sve druge bolesti.

Kod muškaraca je gojaznost uglavnom uslovljena kalorijskim suficitom (vrlo retko su određene bolesti i metabolički poremećaji u pitanju) dok je kod žena problem malo složenije prirode. Ovde ćemo se zato pozabaviti uzrocima ženske gojaznosti, i to posebno onim uzrocima koji su povezani sa hormonskim statusom i uticajem svega navedenog na plodnost.

Žene koje imaju problema sa žačećem su vrlo često gojazne. Takođe ovu problematiku uglavnom prate i policistični jajnici što nam ukazuje na problem sa smanjenom osetljivošću ćelija na preuzimanje glukoze iz krvi. Ovo stanje može nastati zbog gojaznosti, a gojaznost može nastati zbog poremećaja u funkciji pankreasa (kao što smo već napomenuli fenomen „začaranog kruga“). Koji god problem se pojavio prvi, terapija je ista- promena načina života i ishrane ili eventualno terapija lekovima ukoliko je neophodno.

Dokazano je da je funkcija jajnika mnogo bolja ukoliko je BMI (body mass index) u granicama normale. BMI se izračunava preko telesne visine i telesne mase i on je ustvari direktan rezultat statusa uhranjenosti osobe. Čak i kada je veštačka oplodnja u pitanju, rezultati često izostaju ukoliko je žena gojazna. Čak se i kvalitet spermatozoida menja ukoliko je muškarac gojazan. Parovima se uglavnom savetuje da regulišu svoju telesnu težinu (mršavljenje) pre nego što odluče da imaju decu.

I nivo hormona TSH (hormon odgovoran za rad štitaste žlezde) može biti krivac za gojaznost i teškoće pri začeću, ali u mnogo manjoj meri od hormona inuslina.

Još jedan problem se može javiti ukoliko gojazna žena ipak zatrudni i dobije dete. Prvo, tok trudnoće je mnogo teži i rizičniji za ovu grupu žena. Drugo, majke u preddijabetičnom stanju i gojaznošću mogu roditi vrlo krupne bebe koje već po rođenju imaju poremećen metabolizam šećera. Ova deca samo izgledaju zdravo i jako jer su krupna, ali su ustvari veoma krhka zbog metaboličkog poremećaja, pa se nazivaju i „džinovi na staklenim nogama“.

Prvi korak ka rešenju navedenih problema jeste promena načina ishrane i nivoa glukoze iz krvi. Takođe od pomoći može biti i dobra suplementacija u određenim slučajevima. Nutricionista će vam odrediti plan i program ishrane (dijeta) koji će vam pomoći da se rešite viška kilograma i dovedete nivo glukoze do prihvatljive granice.

Endokrinolog vam takođe može biti od pomoći, ali čak i ako ste na medikamentnoj terapiji ona neće funkcionistati ukoliko vaš stil života i ishrane ostane isti.

Vaše zdravlje i zdravlje Vaše dece je na prvom mestu!

Vaš Nu3 centar za ishranu!

(Koste Šokice 1, Novi Sad)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *