Vrlo je važno razumeti razliku izmedju alergijske reakcije i intolerancije na hranu.


Alergijske reakciju su akutne i burne reakcije organizma na odredjene namirnice. Kada je telo izloženo izvoru alergije ono stvara specifična antitela (IgE) koja će se suprostaviti alergenima iz hrane. Kada se ta ista hrana sledeći put unese u organizam dolazi do reakcije imunološkog sistema koja se po svojoj težini znatno razlikuju od intolerancije na namirnice.


Intolerancija na hranu je osetljivost organizma na odredjene namirnice koja se ispoljava prvenstveno na ćelijskom nivou, a koja vremenom stvara ćelijski otpad u telu koji može dovesti do raznih problema. Intolerancija može biti urodjena I štečena.


Urođena (metabolička) reakcija intolerancije,  nastaje usled nedostatka ili smanjene aktivnosti nekog enzima, koja nastaje kao posledica greške u genetskom kodu nekog od enzima, koji su uključeni u složene biohemijske procese.


Stečena intolernacija nastaje tokom života, a posledica je dugotrajne upotrebe pojedine hrane, koje dovode telo u stanje zasićenja. 

Upotreba namirnica koje ne tolerišemo može da uzrokuje neprijatne simptome a neretko se povezuje sa mnogobrojnim hroničnim stanjima: glavoboljama, gastritisom, nadimanjem, dijarejom, opstipacijom, aknama, ekcemima, svrabom kože, osipima, bolovima u zglobovima i mišićima, osećanjem hroničnog umora, nesanice i anksioznosti, ali isto tako i sa problemima u kontroli telesne težine.


Dugotrajnim uticajem može značajno da utiče na kvalitet života. Otkrivanje problematične hrane je od velikog značaja i korišćenjem biorezonantne metode, ovo se može vrlo jednostavno učiniti i to izuzetno bezopasnim putem. Netolerisanje pojedinih komponenata hrane može da ugrozi bilo koga u bilo kom starosnom dobu.

29 Comments

  1. Poštovani, koji je broj namirnica kojom se obuhvata intolerancija na hranu? Izgubila sam mišićnu masu (verovatno zbog godina i slabijeg kretanja) te mi je potreban i plan ishrane. Molim cene vaših usluga.

    Ljiljana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *